Er wordt gewerkt aan een update van deze website in de nieuwe huisstijl.

Wie ben ik

Ik ben Marleen Bode (1971); ceremoniespreker en trouwambtenaar.

Als mensen mij omschrijven hoor ik meestal woorden als spontaan, nuchter, warm, eerlijk en humoristisch.

Ongeveer tien jaar ben ik werkzaam geweest in de theaterwereld. Vóór en na die tien jaar heb ik als managementondersteuner in diverse branches van het bedrijfsleven en bij de overheid gewerkt.
Op een gegeven moment raakte ik burnout; ik had gekozen voor de (schijn)zekerheid van een vaste baan, ik kon mijn rekeningen betalen en daar ging het toch allemaal om? Of niet?

Ik ging me verder ontwikkelen op persoonlijk gebied en heb leren werken met mijn hooggevoeligheid en mediamieke kwaliteiten.
Ik had altijd al een fascinatie voor sterven, de dood en het leven hierna. Door mijn burnout onderzocht ik waar dit vandaan kwam, ontdekte ik de dingen waar ik goed in ben, maar vooral wat mij echt gelukkig maakt en daarop ben ik me gaan richten. 

Het werd me tevens duidelijk waarom mijn studies en werkervaring zo uiteenlopend waren geweest. Hierdoor spreek ik gemakkelijk voor groepen, kan ik goed plannen en organiseren, ben ik de Nederlandse taal meer dan machtig en heb ik veel gezien en mogen ervaren rondom het stervensproces. 

Toen ik daarna de eerste stappen zette in de uitvaartbranche als spreker, kwam ik terecht bij een kleine organisatie in uitvaartverzorging, waarbij ik een paar maanden heb meegelopen om het vak te leren. Ik kon er niet blijven, dus ben ik de opleiding Uitvaartbegeleiding gaan doen om mijn diploma hierin te behalen. Na een jaar voor een landelijke organisatie te hebben gewerkt, besloot ik als zelfstandig uitvaartondernemer verder te gaan.

Bijna 8 jaar heb ik het mooie vak van uitvaartbegeleider mogen uitoefenen. Steeds vaker werd ik benaderd voor het spreken bij een afscheid en ik merkte, dat daar toch de grootste liefde ligt met betrekking tot een uitvaart. Tevens mag ik als trouwambtenaar huwelijken voltrekken en dit past, naar mijn beleving en ervaring, heel goed naast elkaar, evenals het welkom heten van een baby op deze planeet. Ooit werd ik ‘eerlijke verteller van levensmijlpalen’ genoemd en dit omschrijft heel goed mijn diensten en mijn gevoel daarbij.

Wat voor mij nooit en te nimmer mag ontbreken in mijn werk is passie; liefde voor de dingen die ik doe. En ik ervaar dit met name bij mijlpalen in het leven. Hierdoor kan ik vanuit mijn hart een toespraak maken voor een uitvaart, waarin de herinneringen aan de overledene levend worden gehouden, een pakkende en humorvolle speech schrijven voor een huwelijk of een intieme ceremonie houden rondom een geboorte.