Wie ben ik

Marleen Bode

Ik ben Marleen Bode (1971); uitvaartbegeleider, ceremoniespreker en trouwambtenaar. 

Als mensen mij omschrijven hoor ik meestal woorden als spontaan, nuchter, warm en eerlijk.

Vanuit mijn theaterachtergrond ben ik ongeveer tien jaar werkzaam geweest als (trainings)actrice. Vóór en na die tien jaar heb ik als managementondersteuner in diverse branches van het bedrijfsleven en bij de overheid gewerkt. Op een gegeven moment raakte ik burnout; ik had gekozen voor de (schijn)zekerheid van een vaste baan, ik kon mijn vaste lasten betalen en daar ging het toch allemaal om? Of niet?

Ik had altijd al een fascinatie voor sterven en de dood. Door mijn burnout onderzocht ik waar dít vandaan kwam, maar ontdekte ik ook de dingen waar ik goed in was, maar vooral wat mij gelukkig maakte en daarop ben ik me gaan richten. Het werd me duidelijk waarom mijn studies en werkervaring zo uiteenlopend waren geweest. Hierdoor spreek ik gemakkelijk voor groepen, kan ik goed plannen en organiseren, ben ik de Nederlandse taal meer dan machtig en heb ik veel gezien en mogen ervaren rond sterven en de dood. Ik heb me ontwikkeld op persoonlijk gebied en leren werken met mijn hooggevoeligheid en mediamieke kwaliteiten.

Wat voor mij nooit en te nimmer mag ontbreken is passie; liefde voor de dingen die ik doe. Ik ervaar deze passie vooral bij mijlpalen in het leven: in de gesprekken met nabestaanden over hun overleden dierbaren, in het bezegelen van de liefde tussen twee mensen en in het contact met ouders van een pasgeboren baby. Hierdoor kan ik met liefde een persoonlijk afscheid creëren, een toespraak maken voor een uitvaart waarin de herinneringen aan een persoon levend worden gehouden, een pakkende, humorvolle speech schrijven voor een huwelijk en een kindje ceremonieel welkom heten op deze wereld.

Meer over mijn werkzaamheden kunt u lezen op de volgende pagina: Wat doe ik